Att resa till Sierra Leone

Sierra Leone har två säsonger, det är regnsäsong mellan maj och oktober och torrperiod från november till april. Mitt under regnperioden kan det vara svårt att resa i stora delar av landet. Bra perioder att besöka är ofta i skarven mellan de båda säsongerna; mars–april och okt–nov som är den vanligaste rekommendationen.
Tidigare har det funnits avrådan från svenska UD att besöka landet eftersom både inbördeskrig och ebolaepidemi gjort landet osäkert. UD  rekommenderar dock att resenärer iakktar stor försiktighet vid vistelser och transporter utomhus samt att de håller sig borta från folksamlingar, speciellt demonstrationer. Ebolaepidemin är i stort sett över men enstaka nya fall kan fortfarande dyka upp.
sl04jpg

När det kommer till mat i Sierra Leone så handlar det om ris med soup (gryta) som oftast innehåller fisk, i en del fall kyckling och ibland båda delar och i andra fall bönor och kassava. Ibland finns grillad fisk eller kyckling.

Sierra Leone har kust mot Atlanten och fantastiska stränder, turismen i landet är dock minimal då oroligheter präglat landet allt sedan självständigheten 1961. 
De flesta som reser till Sierra Leone landar med flyg i huvudstaden Freetown. Freetown har ungefär en miljon invånare och är en livlig och energisk hamnstad. Freetown ramas in av de omgivande tusenmeterstopparna i Serra Lyoabergen. Namnet betyder "lejonbergen" på portugisiska och har gett Sierra Leone dess namn.
Freetown skapades som en bosättning för befriade slavar i slutet av 1700-talet och kallades då för ”Frihetsprovinsen”. Slavar från Amerika och Karibien tog sig då hit. Dessa slavars ättlingar är kända som kreoler, vars influenser från Karibien syns tydligt i såväl arkitekturen som i krio-språket. Krio är baserat på engelska kombinerat med afrikanska ord från språk som Temne, Mende och olika lokala dialekter. Engelska är landets officiella språk men det är Krio-språket som används när individer från olika folkgrupper kommunicerar med varandra. Numera pratar 97 % av landets befolkningen krio och språket sprids även i andra delar av Västafrika. Det har börjat användas som undervisningsspråk i skolor och politiker håller ofta sina tal på krio.
sierra leone kust01jpg
hamnen03jpeg

Malaria är ett problem i Sierra Leone och den som reser hit bör skydda sig från sjukdomen. Ett "gult kort" med bevis för vaccination är ett krav för att få komma in i landet.