En dag på förskolan i Pa Lokko

Nia Lindström från FVBUs styrelse berättar om hur en dag på FVBUs förskola kan se ut:
Dagen börjar med en morgonandakt och sång tillsammans. Sen går barnen till sina klasser; nursery 1, nursery 2 eller nursery 3. Några elever går även i klass 1.
Förmiddagen är upplagd med olika ämnen som matematik och språk.& Vi besökte varje klassrum och fick se hur de arbetade.
Nursery 1, de allra yngsta barnen, gick igenom ord och ramsor som de fick repetera. De var 26 stycken i klassen denna dagen med en lärare (det är 32 barn inskrivna). Alla barnen satt på stolar i rad. Det var ganska rörigt då så små barn har svårt att hålla fokus länge. Faticia gjorde allt hon kunde och fick sätta upp lille Moses på sin rygg för han ville inte sitta still.&
Nursery 2 hade 12 barn i gruppen (15 barn inskrivna). De hade Number Activity och fick skriva talen 0-30 på sina små tavlor och sedan i sina räkneböcker. Alimatu gick runt och hjälpte varje barn. Så var den lektionen slut och byttes till Handwriting. Barnen var duktiga och oftast tysta. Lille Milo hade lite myror i benen och slog gärna på kompis Samuel vid nästa bord, när läraren inte såg.
Nursery 3 och klass 1 hade gemensamma lektioner då huvudlärare Tigidankay var på kort kurs om barn och lärande i Freetown. Det var 12 elever där (14 är inskrivna). De hade matematik och räknade addition. De satt och skrev i sina böcker tal som 4+3, 6+4, 10+2. Det var 2 bord med 6 elever vid varje bord. Viktory, som vi skrivet om tidigare i bloggen, går här. Efter matte bytte de ämne till engelska.& De skrev A, B, C, D och vilka& ord de kan användas till.
Lunchen intogs gemensamt och de satt på golvet i "lekrummet" och åt. De barn som inte hade lunch med sig fick från andra barn. Så får de lära sig att dela med sig, sa lärarna.
Sedan var det lek ute till lärarna ringde in och fortsatte lektionerna. Barnen var så glada i oss och vi fotade dem och lyfte upp och kramade dem. Alla ville få en kram och bli hållda en stund!
När dagen var slut hämtades barnen av någon förälder eller närstående. Inget barn fick gå iväg själv. En person kunde hämta flera barn från samma by. Likaså kunde flera barn skjutsas på samma motorcykel.