Förskolebarnen hälsar!

När Nia och Anna skulle åka ner och vara med på FVBUs förskola i Sierra Leone passade barn i våra svenska förskolor på att skicka med teckningar och frågor till barnen där. De svenska barnens frågor och funderingar var till exempel om barnen i Sierra Leone har husdjur? Vad de äter? Hur de bor osv. Anna och Nia ställde olika frågor till de olika klasserna.&
& De allra yngsta fick svara på hur deras hus ser ut. Mitt hus ligger vid vattnet, svarar ett barn. Så... visar barnen med raka armar över sig och runt sig... så... med fönster, dörrar, bord, stol, lampa. Här gestikuleras det vilt och de pratar nästan alla samtidigt. Vad tycker ni om för mat, undrar barnen i Sverige? Igen pratar de i mun på varandra. Ris, makaroner, bröd, kool-Aid, majs, kyckling och binti är något flera säger. Kool-Aid är ett& slags saftpulver man blandar i vatten. Binti är soppa på bönor.
Mellanbarnen svara på om de har husdjur. Ja, getter, hundar, grisar, katter, höns och gäss, är djur barnen räknar upp. Hjälper ni till att ta hand om djuren, undrar de svenska barnen? Ja, vi tvättar dem, vaktar dem och ger dem mat, håller flera barn med om. De är nog lite konfunderade hur vi menar. I Sierra Leone har man djur för att de ska göra nytta som en hund som vaktar, eller höns som ger ägg och blir till mat. De leker aldrig eller gosar med djuren på ett sätt som svenska barn kan göra.
De äldsta barnen får bland annat frågor om när de äter mat och var de äter på skolan? Här pratar de en och en efter att ha fått tillåtelse från läraren att svara. Av svaren att döma förstår vi att de äter lunch i skolan och sen mat hemma på kvällen. Ingen frukost. Det betyder att när de äter lunch på förskolan vid klockan 11 är det det första de äter på dagen.& Sen berättar barnen att på förskolan äter alla i lekrummet. De flesta sitter på golvet och äter i rummet. Det blir alldeles fullt! Ca 60 barn i ett rum. Men det tycker lärarna är bra för då kan de tillsammans vara behjälpliga till de som behöver hjälp.
Efter frågor och svar får barnen teckningar från de svenska barnen. Det var leenden och glada rop och sedan får de själva rita bilder till barnen på FVBUs förskolor i Sverige. Stolt vill de visa vad de har ritat!