Skolstart i Pa Lokko

FVBUs förskola och skola på Pa Lokko startade sitt läsår måndagen 4 september. Harry Lamboy är ny huvudlärare och vi kommer presentera honom lite närmare längre fram. Harry Lamboy är lärare i grundskolan tillsammans med Binta, Paul och Faticia. De har nu klass 1, 2, 3 och 4 i skolan. På förskolan finns två barngrupper men några nya barn tas inte in på skolan just nu. Det finns väldigt många barn runt området i Pa Lokko men för kvalitén på skolan bör klasserna inte vara för stora. 
skolbarn15jpg

Första veckan kom det dock inte så många elever till skolan. Anledningen är oroligheterna i landet. Det är valår och det har varit oroligheter i landet sedan sen augusti i fjol. Sierra Leone är en republik där presidenten har den verkställande makten, presidentens rätt till makten ifrågasätts dock och det förekommer rykten om valfusk vilket har spätt på oroligheterna. Folket i Sierra Leone har dessutom fått det ännu tuffare den senaste tiden på grund av hög inflation och stigande priser. 

Lärarna i FVBUs skolby berättar att de är tacksamma över den höga mur som byggts runt byn, den gör att skolan och skolgården är trygg och väl skyddad från oroligheterna och att barnen förhoppningsvis därmed kan komma till skolan.
freetown03jpg

Freetown, Sierra Leones huvudstad