27 april - Sierra Leones nationaldag!

Varje år, den 27 april, firar Sierra Leone sin självständighetsdag, således är 27 april Sierra Leones nationaldag! Efter att ha vunnit självständighet från Storbritannien 1961 blev det västafrikanska landet officiellt en självständig stat. Sierra Leone har en speciell betydelse i historien som kärnan i den transatlantiska slavhandeln. Landet användes som utgångspunkt för tusentals västafrikanska fångar som fördes över Atlanten till Amerika. 

Sierra Leone besöktes av portugiser redan på 1400-talet, men köptes av Storbritannien, som i slutet av 1700-talet började agera mot slavhandeln. År 1787 grundade britterna Freetown, som blev en fristad för befriade slavar. Sierra Leones självständighetsdag markerar slutet på 150 år av brittisk kolonialkontroll.
freetown03jpg

Isatu som bor i Sierra Leone, berättar: Vissa människor köper en speciell t-shirt som de har på sig för att gå ut på gatan och spela musik för att fira. Det kan stå Mama Salone på den och ha Sierra Leones flagga med färgerna blå, vit och grön. Landet kallas Salone av lokalbefolkningen. Andra människor kommer att åka ut till stränderna eller någon pool. Man kommer också att gå till stadion för att se vilka berömda artister som kommer att uppträda. Till och med presidenten kommer att gå ut med sin familj för att fira. Det är verkligen en stor dag för oss här! 

 Den 27 april är en ledig dag för de flesta och den brukar firas med pompa och ståt, i år är det ju dock valår och stora folksamlingar har förbjudits, därmed kommer firandet säkert att bli lite lugnare och mer familjärt. 
simma01jpg