Att vara barn i Sierra Leone

Att växa upp i Sierra Leone skiljer sig mycket från att vara barn i västvärlden. Nia Lindström, som sitter i FVBUs styrelse berättar om hur hon ser på barnen i Sierra Leone och den glädje hon alltid finner hos dem trots de tuffa omständigheterna som kommer med att växa upp i ett så fattigt land. 

"Glada, leende ansikten, stora nyfikna ögon. Detta sammanfattar de barn på skolbyn i Pa Lokko som jag har träffat. Det är uppfriskande att vara med barn som är så fattiga men på något sätt lyckas se glädjen i det mesta. De har så lite - ingen TV, inga datorer, inga mobiler, inte en massa leksaker eller sportutrustning, och ändå klagar de sällan.
339FF887-3E73-4133-8E45-41730F1D8082_1_102_ojpegBarn i Sierra Leone är tuffa. Från en tidig ålder måste de hämta vatten, hjälpa till med sysslor och ta hand om sina yngre syskon. I Sierra Leone är basfödan ris. De andra vanligaste grödorna är kassava, yams, jordnötter och bladgrönsaker, ibland med fisk eller torkat kött. Het peppar används ofta, så se till att fråga i förväg om du inte vill att din rätt ska vara för kryddig! Endast kvinnor och flickor lagar maten. Bara familjer med inkomst har råd att äta varierad kost mer än en gång om dagen. Alltför många barn äter bara en måltid om dagen. I skolbyn på Pa Lokko har FVBU försökt att se till att alla barn får lagad lunch en gång i månaden. 

Mer än hälften av Sierra Leones befolkning lever under fattigdomsgränsen och många föräldrar har inte råd att låta barnen gå i skolan. Fattigdomen leder också till att många barn under fem år är undernärda, Sierra Leone är ett av de länder i världen där flest barn under fem år dör.Barn i Sierra Leone möter en rad olika hinder som hämmar uppfyllandet av deras mänskliga rättigheter. Enligt en undersökning av UNICEF måste 4 av 10 barn i Sierra Leone arbeta. Barnen i FVBUs skolby är ivriga att lära sig och är så glada över att få gå i skola. Det ger dem hopp och en chans att förbättra sina liv och försörja sina egna familjer i framtiden.Som fadder kan du vara med att sponsra Pa Lokko och göra skillnad för livet till dessa barn."

För att bli fadder behöver du bara höra av dig till info@fvbu.se så får du mer information om hur du går tillväga. 

9CC16FF1-EAE7-4FBB-AC32-1E890F5A5225jpeg