Festlunch i Pa Lokko

En dag i månaden lagas det rejält med mat på förskolan i Pa Lokko av lärarna och husmor. Det kan vara ris, couscous med kasawa, grönsaker eller kyckling.
Detta var första tillfället på Pa Lokko som de lagade storkok. Barnen fick ris och kasawablad. Kasawa är nationalrätten i Sierra Leone kan man säga. De odlar kasawan själva och det går att göra en slags röra av bladen och koka rötterna. Kasawaröran är ofta väldigt stark. Peppar odlar de också själva och den är riktigt het! Ris odlas också mycket av i Sierra Leone, oftast längre in i landet. Odlar man inte sin egen ris går det att köpa säckvis, men det är mycket dyrt.&
Maten lagas i stora grytor över öppen eld utomhus. Medans maten lagas får barnen titta på lite film i klassrummet samt ha en extra lång rast. Sen sitter barnen i sina bänkar och äter. En del med sked och en del med händerna. I Sierra Leone är det inget fel att äta med händerna. Det är ganska enkelt.& & Men man behöver ju vara ren, både före och efter måltiden. Då står barnen på kö vid en vattenhink och får hjälp av lärarna att tvätta sig med tvål och vatten.