Fräscha, smakrika frukter i Sierra Leone!

Sierra Leone är ett tropiskt land med tillgång till många frukter som inte vi har här i Sverige. Vissa frukter har vi importerat och går att köpa i Sverige men de smakar så mycket mer i Sierra Leone, här är frukterna solmogna och fräscha. 

Bananer, apelsiner, grapefrukt, citroner, guava och mango växer överallt. Dessa träd kan även växa vilt. Bananer finns i många olika storlekar, den allra minsta sorten är också den sötaste. Bananer skördas inte när de är gula utan medan de fortfarande är gröna.
bananerJPG

Apelsiner är inte orange till färgen som de apelsiner som köps i Sverige utan de är mer gulbruna men väldigt saftiga! Apelsiner äts oftast genom att man skalar bort det yttersta lagret skal och skär av en topp sen kramar man apelsinen och suger ur saften.

Guava är en mjuk, söt och milt doftande frukt. Den är oval med många, ätbara små frön i mitten. Guavans gröna färg blir svagt gul eller krämfärgad när den är mogen. Köttet är vitaktigt i färgen och riktigt mjuk och krämig, vissa sorter har ett ljusrosa fruktkött.
gwavajpg

Mango är en fröjd! De finns också i olika storlekar. Den största är lika stor som en melon och är väldigt saftig och söt.

Kakao går också att smaka på även om den mest äts bearbetad. Kakao smakar syrligt och det är gott att suga på kakaokärnorna.

cocoa 2jpg

Den mest annorlunda frukten är sweet sharp. Den är stor och oval med taggar på. Inuti finns ett lite rosa kött som nästan smakar som jordgubbar.

De olika frukterna är mogna olika tider av året. Det finns alltid några frukter oavsett vilken månad man reser till Sierra Leone. Mellan mars och juli varje år mognar mangon medan apelsinerna är mogna oktober till februari. Bananer finns året runt. 

sweet sharpJPG