Medmänsklighet har gett John och Joseph fina liv i Pa Lokko

John och Joseph är två av FVBUs tidigare barnbybarn som FVBU har fortsatt omsorg över. De bor på området där skolbyn Pa Lokko ligger.

Så här skriver FVBUs nya koordinator James Komba om John och Joseph:

"När jag besöker FVBUs skolby är det också mitt ansvar att träffa John och Joseph som är en påminnelse om forna Pa Lokko. Det ger mig känslan av att Sveriges hjärta alltid är där.

John och Joseph är människor som inte har någon annanstans att ta vägen och på grund av sina funktionshinder skulle ha svårt att överleva utan den hjälp de får i skolbyn. Ni skulle sett hur glad John blev att se John Angel, ordförande i den nybildade lokala styrelsen. John hade inte sett John Angel på ett tag, men de bodde ju många år tillsammans på forna Pa Lokko. Mr. Angel var bland annat arbetsterapeut där och hjälpte John med hans handikapp.

johnjoseph07jpg
Glädjen i att återse varandra efter en lång tid. 

John och Joseph kompletterar varandra på Pa Lokko. John är spastisk och rullstolsbunden men mentalt frisk. Joseph är fysiskt kapabel men mentalt handikappad. John har en lokaltillverkad rullstol. Joseph knuffar honom och John berättar vart han ska gå. John har ett eget litet företag som säljer laddningskort till mobiler. Det ger honom en sysselsättning och ett hopp om lite egen försörjning. Den person som tagit hand om John och Joseph har varit Yeabo under många år men hon slutade nu efter nyår. Ny husmor heter Sarah Benjamin, hon är 50 år gammal och har två barn. Hon berättar att hon träffade John och Joseph redan när de bodde på Cantonment Road i Freetown där FVBU tidigare hade sin förskola. Hennes äldsta barn är kvar i Freetown medan yngsta dottern, 10 år gammal, är med henne på Pa Lokko.

johnjoseph05jpg