Påsken i Pa Lokko

På skärtorsdagen är det dags för skolan i Pa Lokko att stänga för påsklov. Alla elever kommer vara lediga ända till måndag 24 april. I vanliga fall brukar påsken vara en tid för familj och vänner att umgås och kanske åka på utflykt till stranden. Men denna påsken kommer folk att stanna hemma för att det är valår och den tiden är det alltid mycket oroligheter och spänningar i landet. 

Vår huvudlärare Dankay i skolbyn berättar att i vanliga fall brukar barnen montera ihop drakar att flyga med. Den flygande draken symboliserar Jesu uppståndelse. Den är gjord med små tunna pinnar och papper med ett rep format som en stjärna, förklarar hon.

De som är kristna i Sierra Leone brukar gå till kyrkan. I vissa kyrkor bygger de en avbild av Judas som sedan symboliskt slås sönder samtidigt som man säger att han förrådde Jesus. 

Lärare Faticia berättar att för henne handlar påsken om att Jesus Kristus dog för våra synder på korset och uppstod från de döda tre dagar senare, det är vad hon firar och fokuserar på under påskhelgen. Många troende fastar också under påsken för att sörja Jesus. Annandag påsk är deras gladaste dag då de firar Jesus uppståndelse. Då förbereder de en god måltid med den mat de har. 

AD2A1D76-E26A-49BC-9448-AE546AFE36B8_1_105_cjpeg


F9B11E47-2DE0-490C-870D-BCD2271ADB08_1_105_cjpeg