Hemlagad mat av egna kockar

FVBU vill ge barnen på våra förskolor goda matvanor, matglädje, främja barnens hälsa och ge dem energi för att orka med förskolans dagliga aktiviteter.

Vi vill ge barnen en positiv och lugn måltidsupplevelse, där vi samtalar om våra sinnen i kombination med maten där personalen ansvarar för att det blir en lärande pedagogisk stund där kost och pedagogik bildar en helhet.

Måltiderna är en av våra förskolors viktigaste områden och är en prioriterad del av FVBUs verksamhet. 

FVBUs kock Cia i köket på förskolan Fröhuset i Finspång

Vegetariska rätter

Vegetariska rätter har en naturlig plats på våra förskolor och vi serverar vegetariska rätter minst en gång i veckan. Vi använder i så stor utsträckning som möjligt närodlade råvaror som är i säsong för minsta möjliga klimatpåverkan. 

Hemlagat på riktigt 

När maten lagas på plats på våra förskolor sprids goda dofter på hela förskolan och barnen får en annan närhet till matens ursprung. Det väcker ofta ett intresse för mat och matlagning och barnen kan vara med och påverka vilka rätter som ska serveras i större mån. 

Minimerat matsvinn

FVBUs kockar arbetar aktivt för att minimera matsvinnet genom god planering av antal portioner som serveras. Vi låter hellre barnen ta en portion till än att de får en för stor portion från början.  


Mat som barnen älskar på våra förskolor

FISKGRATÄNG MED SPENAT OCH CITRON (Lukas förskola)
Ca 6 portioner
INGREDIENSER:
2 1/2 finhackad vitlöksklyftor
1000 g fryst hackad spenat
2 1/2 msk rapsolja
2 1/2 msk pressad citronsaft
salt och peppar
1000 g fiskfiléer (t ex torskfilé)

SÅS:
5 msk smör
10 msk vetemjöl
7 1/2 dl mjölk
2 tärningar buljong (fisk eller grönsak)
salt och peppar
2 1/2 dl grädde
5 tsk dijonsenap

TOPPING:
Riven ost 

Fräs vitlök och spenat i olja. Tillsätt citronskal, salt och peppar. Lägg spenaten i botten av en ugnsfast form.
Smält smör och blanda med mjöl. Späd med mjölken, tillsätt buljong och sjud såsen några minuter under omrörning. Salta, peppra och tillsätt grädde och senap. 
Lägg fisken ovanpå spenaten och häll såsen över fisken. Strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen på 225 grader, ca 20 min tills fisken är vit och fast och gratängen fått fin färg. Servera med kokt potatis. 
KOMMER SNART...
kommer snart...
kommer snart...