Hemlagad mat av egna kockar

FVBU vill ge barnen på våra förskolor goda matvanor, matglädje, främja barnens hälsa och ge dem energi för att orka med förskolans dagliga aktiviteter.

Vi vill ge barnen en positiv och lugn måltidsupplevelse, där vi samtalar om våra sinnen i kombination med maten där personalen ansvarar för att det blir en lärande pedagogisk stund där kost och pedagogik bildar en helhet.

Måltiderna är en av våra förskolors viktigaste områden och är en prioriterad del av FVBUs verksamhet. 

FVBUs kock Cia i köket på förskolan Fröhuset i Finspång

Vegetariska rätter

Vegetariska rätter har en naturlig plats på våra förskolor och vi serverar vegetariska rätter minst en gång i veckan. Vi använder i så stor utsträckning som möjligt närodlade råvaror som är i säsong för minsta möjliga klimatpåverkan. 

Hemlagat på riktigt 

När maten lagas på plats på våra förskolor sprids goda dofter på hela förskolan och barnen får en annan närhet till matens ursprung. Det väcker ofta ett intresse för mat och matlagning och barnen kan vara med och påverka vilka rätter som ska serveras i större mån. 

Minimerat matsvinn

FVBUs kockar arbetar aktivt för att minimera matsvinnet genom god planering av antal portioner som serveras. Vi låter hellre barnen ta en portion till än att de får en för stor portion från början.  


Mat som barnen älskar på våra förskolor

FISKGRATÄNG MED SPENAT OCH CITRON (Lukas förskola)
Ca 6 portioner
INGREDIENSER:
2 1/2 finhackad vitlöksklyftor
1000 g fryst hackad spenat
2 1/2 msk rapsolja
2 1/2 msk pressad citronsaft
salt och peppar
1000 g fiskfiléer (t ex torskfilé)

SÅS:
5 msk smör
10 msk vetemjöl
7 1/2 dl mjölk
2 tärningar buljong (fisk eller grönsak)
salt och peppar
2 1/2 dl grädde
5 tsk dijonsenap

TOPPING:
Riven ost 

Fräs vitlök och spenat i olja. Tillsätt citronskal, salt och peppar. Lägg spenaten i botten av en ugnsfast form.
Smält smör och blanda med mjöl. Späd med mjölken, tillsätt buljong och sjud såsen några minuter under omrörning. Salta, peppra och tillsätt grädde och senap. 
Lägg fisken ovanpå spenaten och häll såsen över fisken. Strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen på 225 grader, ca 20 min tills fisken är vit och fast och gratängen fått fin färg. Servera med kokt potatis. 
Tomatsoppa med makaroner 
(Lindängens förskola)

Ca 6 portioner 

INGREDIENSER:
1 liten purjolök 
2 burkar (800g) krossade tomater 
0,5 dl tomatpuré 
1,2 l grönsaks eller hönsbuljong
1 msk basilika eller oregano
2 msk vetemjöl  

1 dl vispgrädde
1 krm vitpeppar                                                                      
0,5 msk socker
Salt och peppar
0,5 l kokta makaroner

Ansa skölj och skär purjolöken i strimlor. 
Koka tomater, tomatpuré och purjolök mjuka i buljongen. Smaksätt med basilika eller oregano. Rör ut mjölet i vatten och häll redningen i soppan under omrörning. Koka ca 5 minuter. Tillsätt grädden och krydda med salt och peppar. Mixa soppan. Koka upp och smaka av med lite socker. Blanda ner de kokta makaronerna straxt innan servering. 

LÅNGPANNEBRÖD 

Ca 48 rutor

6 dl havregryn

4 dl rågflingor 
50 g smör eller Bregott
1 l + 2 dl vatten
100 g jäst
4 msk sirap 
1 msk salt
1 msk brödkryddor
Ca 1,6-2 l vetemjöl 

Blanda havregryn och rågflingor. Koka upp 1 l vatten och lägg i smöret att smälta. Slå det heta vattnet över grynen och rör om. Lår svalna. Rör ut jästen i 2 dl fingervarmt vatten. Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta samman till en deg. Låt degen jäsa i 30 min. Platta ut degen i två smorda långpannor. Nagga och skär upp 24 rutor per långpanna. (Eller rulla till frallor) Låt jäsa 30 min.
Grädda i 200 grader ca 25 min. 
kommer snart...